Recitals Casino Beringen 2016-2017

Zsuzsa Kollár-piano 

kollar

Donderdag 29 september 2016 om 20.00u 

Zsuzsa Kollár komt uit Boedepast waar ze studeerde aan de befaamde  Liszt Academy bij Jenő Jandó. In 1974 won ze de eerste prijs op de internationale wedstrijd voor jonge pianisten in het Tsjechische Usti nad. Lahen In 1980 vormde ze een pianoduo met Gabriella Láng, studeerde bij Alfons Kontarsky in München en Salzburg en bij György Sebök in Banff en Ernen. In 1982 behaalde ze competitietriomfen in  Jesenik en Vercelli en in 1986 op de beroemde ARD-wedstrijd in München. Ze is bijzonder geïnteresseerd in avant-garde muziek en bekend voor eerste uitvoeringen van nieuwe pianocomposities. Haar discografie is indrukwekkend. Zij bracht cd’s uit bij Amadis en Naxos.

Programma:

C. Debussy: Suite bergamasque
F. Liszt: Vallée d’Obermann
C. Debussy: L’isle joyeuse
F. Liszt: Benediction de dieu dans la solitude
C. Debussy: Estampes
F. Liszt: Venezia e Napoli

Roman Kuperschmidt-klarinet
Georgi Mundrov-piano

IMG_6688

Mundrov 2s

Donderdag 20 oktober 2016 om 20.00u 

In de Duitse pers noemde men Kuperschmidt een “Russischer Edelstein”. Reeds op zijn 12de speelde hij als solist bij de Staatsphilharmonie  van Kazan. Hij kreeg een opleiding in eigen land maar ook in Karlsruhe bij  Wolfgang Meyer en nadien bij Peter Löffler-Asal in  Frankfurt. Roman Kuperschmidt  behaalde in 1995 de “Grand-Prix” op de befaamde internationale  klarinetwedstrijd in Moskou. Nadien volgden dezelfde onderscheidingen in Sint-Petersburg en Frankfurt. Naast het standaardrepertoire voor zijn instrument heeft hij een bijzondere voorliefde voor de Klezmermuziek die hij vaak samen met zijn “Kuperschmidt-Ensemble” speelt.

Aan de piano zit de Bulgaarse pianist Georgi Mundrov die opleidingen kreeg in Sofia bij Milena Mollova en Triphon Silyanowski en nadien in  Frankfurt bij Kristin Merscher. Hij was prominent aanwezig op festivals als de Robert Schumann Endenicher Herbst festival in Bonn, de Sofia Music Weeks, de Musikfestspiele Saar, de Internationale Musiktage Saarlouis, de Internationale Musiktage Koblenz  e.a. “Luminous virtuosity and perfect professionalism” schreef Musica Viva in Bulgarije.
Hij is momenteel professor aan “Hochschule für Musik und Theater des Saarlandes” in Saarbrücken.

Programma:

P.I. Tschaikowkski: Barcarolle op. 37 (arr. klarinet & piano)
D. Schostakowitsch: Tanz der Puppen (arr. voor klarinet & piano)
G. Gershwin: Summertime & I got rhythm (arr. Voor klarinet & piano)
A. Piazzolla: Prelude, Milonga & Tango (piano solo)
A. Piazzolla: Oblivion (arr. voor klarinet & piano)
A. Piazzolla: Libertango (arr. voor klarinet & piano)

en traditionele Klezmermuziek uit Oost-Europa en Israel

Eloise Cascio-piano

Eloisa Cascios

Donderdag 17 november 2016 om 20.00u 

Eloisa Cascio studeerde piano aan het Conservatorio di Benevento bij T. Babuscio en klavecimbel bij A. di Girolamo aan het Conservatorio di Campobasso bij Giacomo Vitale. Verder studeerde zij  koordirectie in Avellino.  Zij vervolmaakte zich bij M. Bertucci in Napoli en in 2014 in Fiesole P. De Maria. Zij volgde een hele reeks masterclasses bij o.a. B. Canino, P. Iannone, S. Rambaldi, G. Carnini, G. Leonhardt, P. Lang, aan het Mozarteum in Salzburg. In Italië speelde ze op verschillende interessante festivals of evenementen als Natale in Villa, Convivio Armonico, Musica nel Tempo Presente, Tastiere in Tour, Fate Festival, Piano City Napoli, Una Notte al Museo, Festival Pianistico di Sarzana, Concerti al Castello Miramare di Trieste, Portofino Classica. Voor deze jonge pianiste is de tijd rijp om uit te breken naar de grote wereld.

Programma:

W. A. Mozart: Sonate in C-groot KV279 
F. Chopin: Variations Brillante in Bes-groot op.12 
S. Rachmaninov: Sonate nr.2 in bes-klein op.36 
G. Gershwin: Three Preludes  

Paolo Francese-piano

Francese 3

Donderdag 2 februari 2017 om 20.00u 

Pianist Paolo Francese, geboren in 1969, werd gevormd aan het Conservatorio Statale di Musica “Domenico Cimarosa” van Avellino bij Carlo Alessandro Lapegna. Verder was hij in de leer bij o.a. Sergio Fiorentino, Vincenzo Balzani, Boris Bekhterev, Aldo Ciccolini, Vladimir Krpan en Joaquìn Achùcarro. Aansluitend volgde hij cursussen over de Psychologie van de Muziek. Paolo Francese is zowel actief als solist dan als kamermusicus. Hij was solist bij de  Philarmonie Nordwest – Bremen, het Orchestra da Camera di Salerno, National Symphony Orchestra Kuala Lumpur – Malaysia, Orchestra Filarmonica di Botosani – Romania, Orquesta de Extremadura  in Spanje.

Hij concerteerde in Bologna, La Spezia, Napoli, Enna, Ravello, Vietri sul Mare, Terni, Livorno, Trento, Varenna en buiten Italië in Heidelberg, Sils Maria, Parijs, Oporto, Bremen, Bonn, Frankfurt, Barcelona, Leòn, Madrid e.a. Hij is actief bezig met hedendaagse muziek en eerste uitvoeringen zoals bijvoorbeeld van de opera “Krieger der Nacht”  voor piano en slagwerk van de Zwitserse componist Thomas Fortmann. Bij het label Phoenix Classics, publiceerde hij een cd over de evolutie van de sonate vanaf Domenico Scarlatti tot Ferruccio Busoni.

Programma:

J. Brahms: 7 Fantasien op. 116
A. N. Scriabin: Sonate nr. 5 op. 53
F. Busoni: Fantasia da camera sulla Carmen di Bizet
F. Busoni: Zehn Variationen über ein Präludium von Chopin BV213a
A. N. Scriabin: Fantasie op. 28
F. Liszt: Legende n. 2 – “San Francesco di Paola che cammina sulle onde”

Cihat Askin/Joanna Trezciak


Donderdag 9 maart 2017 om 20.00u

Cihat Askin behaalde zijn doctoraat  in Londen aan de Royal College of Music en de City University. Naast musicus leidt hij een rijk wetenschappelijk leven o.a. als stichter en voorzitter van het MIAM -Advanced Research Music Center. Tussen 2008-2012 was hij directeur van het Turkish Music State Conservatory .Als prominent Turks musicus concerteerde hij doorheen de wereld van Europa, Azië, Afrika en de Verenigde Staten. Hij deed opnames bij Kalan Muzik. In 2007 richtte hij het Askin Ensemble op, een kamerorkest dat ook experimentele Turkse muziek voor zijn rekening neemt. In 2004 stichtte hij ook zijn educatieve organisatie “Cihat Askin and Little Friends (CAKA)” en die houden zich bezig met de ondersteuning van jong viooltalent. Hiervoor werd hij speciaal onderscheiden  met de  Andante 2011 Donizetti Classical Music Awards. Hij bespeelt violen Jean Baptiste Vuillaume uit 1846 en Joseph Gagliano uit 1796.

Joanna Trzeciak werd geboren in Krakau waar ze haar muzikale opleiding begon bij Zbigniew Drzewiecki. Nadien behaalde zij haar diploma piano aan het Conservatorium van Warschau bij Prof. Jan Ekier en het Conservatorium van Moskou bij Prof.Lev Vlasenko. In 1980 won zij het Festival van Poolse pianisten in Slupsk. Nadien gingen haar wegen internationaal. In 1987 deed zij haar entree in “The South Bank ” in London. In november 1988 begon zij haar eerste reeks concerten in de Verenigde Staten. Zij keerde regelmatig terug, niet alleen om te concerteren maar ook voor het geven van masterclasses aan verschillende Amerikaanse Universiteiten. De complete pianowerken van Szymanowski zijn hierbij nog steeds haar favoriete item. Zij concerteerde op belangrijke internationale festivals: o.a . Festival van Vlaanderen, het festival van Echternach, Nohant, Emilia Romagna, Jeux d’Art in Villa d’Este Maggio di Napoli, Lubljana, Nancyphonie, Chopiniana Buenos Aires, Sounding Jerusalem, Toledo, het Osorfestival, het festival van Alghero, Korcula, Antonin, Bodenseefestival … De voorbije jaren concerteerde Joanna Trzeciak o.a. in het Auditorium Verdi in Milaan, Rudolfinum in Praag, Yamaha Hall en de Steinway Hall in New York, Oratorio del Gonfalone in Rome, Palacio da Bolsa in Porto, Singel in Antwerpen, Monastyrly Palace in Cairo, Diana Teatro in Napoli, Teatro Solis in Montevideo,Teatro Juan Bravo in Segovia. … In de kamermuziek werkte zij samen met o.a. Phillippe Hirshhorn, Lola Bobesco, Anatoli Krastew, Jadwiga Gadulanka, Virtuosi di Praga, Panocha Kwartet, Rimski-Korsakov Kwartet, Urszula Kryger e.a… In 1997 en 2000 realiseerde Joanna Trzeciak twee markante CD’s met werken van JN Hummel. Deze opnames werden erg gewaardeerd door de internationale muziekkritiek en kregen o.a. vijf diapasons. In oktober 2010 kreeg zij de “Award of Merit” van de Poolse minister van cultuur.  Ze is artistiek directeur van de Chopin Associatie Vlaanderen en het festival “Pianotune”. Op 5 mei 2017 zal ze 2 nieuwe solo-cd’s presenteren, ééntje met werken van Beethoven, de andere met werken van Reger, Prokofiev en Szymanowski.

Programma:

L. van Beethoven: Sonate in G-groot op.30 nr.3
R. Schumann: Sonate in a-klein op. 105
K. Szymanowski: Sonate in d-klein op.9

 

Luca Torrigiani/Lapo Vannuci

Donderdag 27 april 2017 om 20.00u

Beide musici vormen sinds 2010 een vast  duo.  Zij studeerden aan het “Luigi Cherubini” Conservatorium van Firenze en vervolmaakten zich aan prestigieuze instellingen zoals het “Incontri col Maestro” Academy in Imola, de Scuola di Musica di Fiesoleen  de befaamde “Alfred Cortot” École Normale de Musique de Paris. Ze realiseerden cd-opnames voor het label Velut Lune. Ze maakten vier eerste opnames van Italiaanse muziek voor gitaar en piano met werken van Luigi Giachino en Giuseppe Crapisi.
Francesco Di Fiore schreef speciaal voor het duo een concerto onder de titel “ Tre Paesaggi”.
Ook als individuele musici zijn ze erg actief en succesvol.Lapo Vannucci is gitaarprofessor aan het“Bernardo Pasquini” Music College van Pistoia.Hij is ook verantwoordelijk voor de nationale gitaarwedstrijd “Giulio Rospigliosi”, Lamporecchio.
Luca Torrigiani  doceert  piano aan het Conservatorium “Torrefranca ‘van Vibo Valentia en het muziekinstituut “G.  Rospigliosi “Lamporecchio, waar hij ook de functie van directeur bekleedt. 
Zijn artistieke carrière begon in 1992 met een prestigieuze tournee door Japan en o.a. een concert ter ere van de keizerlijke familie. Samen met klarinettist Bandieri vormde hij het duo Prevert.

Programma:

G. Rossini: Ouverture uit “Il Barbiere di Siviglia” 
M. Carcassi: Aria dal “Mosè” van Rossini
M. Castelnuovo – Tedesco: Fantasia op. 145 
T. Procaccini: Recuerdos
L. Giachino: Il Silenzio del tempo**
G. Crapisi: Winter Time**
A. Lincetto: Divertimento a due